gjhgj
przemek pomocy: Doprowadź do najprostrzej postaci nastepujace wyrażenia, wykorzystujac podane założenia:
A)Ix+2I−I4x+8I, x∊(−
∞,−2)
B) I3x−6I−Ix−2I, x∊<2,+
∞)
e)Ix+2I−Ix−1I, x∊(−2,1)
| | −1 | |
g)I2−xI+I3x+1I−2x, x∊( |
| ,2) |
| | 3 | |
h)4x−I3+xI−Ix+1I, x∊(−
∞,−1)
| | x2−1 | |
i) |
| +I1−xI,x∊(−∞,−1) |
| | IxI−1 | |
Anna:
a) Ix + 2I − I 4x + 8 I = x + 2 − (4x + 8) = x + 2 − 4x − 8 =
−3x − 6
b) I3x − 6I − Ix − 2I = 3x − 6 −(x − 2) = 3x − 6 − x + 2 =
2x − 4
e) Ix + 2I − Ix − 1I = x + 2 − (−x + 1) = x + 2 + x − 1 =
2x + 1
g) I2 − xI + I3x + 1I − 2x = 2 − x + 3x + 1 − 2x =
3
h) 4x − I3 + xI − Ix + 1I = nie da się określić znaku I3+xI w takim przedziale. Coś
pomyliłeś.
| | x2 − 1 | | x2 − 1 | | 1 − x2 | |
i) |
| + I1 − xI = |
| + 1 − x = |
| + |
| | IxI − 1 | | −x−1 | | x + 1 | |
| | (1−x)(x+1) | | 1 − x2 + x2 − 1 | |
|
| = |
| = 0 |
| | x+1 | | x + 1 | |