:)
mis: Czy istnieje przykład granicy z wykorzystaniem Hospitala, gdzie spełnione są załozenia a reguła
nie działa?
27 wrz 08:38
piotr1973: często trzeba zastosować regułę kilka razy
27 wrz 08:45
mis: | | ex +e−x | |
a np taka granica limx → ∞ |
|  z Hospitala  |
| | ex −e−x | |
27 wrz 08:53
Jerzy:
A po co Ci reguła ?
27 wrz 09:03
mis: jak to po co do liczenia granic
27 wrz 09:07
Jerzy:
Tutaj nie potrzeba stosować reguły H, wystarczy licznik i mianownik podzielić przez: ex
27 wrz 09:08
mis: i co jak podzielimy przez e
x
27 wrz 09:12
Jerzy:
| | 1 + 1/e2x | | 1 | |
= lim |
| = [ |
| ] = 1 |
| | 1 − 1/e2x | | 1 | |
27 wrz 09:18