Napisz równanie płaszczyzny
olek:

Napisz równanie prostej l równoległej do płaszczyzny α:3y−3z=5, nachylonej do płaszczyzny
| | π | |
β:x+2y+3z=4 pod kątem φ= |
| . Prosta ma przechodzić przez punkt P=(3,2,1) |
| | 3 | |
Taki rysunek nam profesor podał mniej więcej, kąty wiadomo greckimi literami, na rysunku tylko
tak zaznaczyłam. Proszę o pomoc...
27 wrz 00:31
olek: kat φ to 1 na rysunku
27 wrz 00:36
olek: proszę, niech ktoś pomoże....
27 wrz 09:05
Jack:
α : 0x + 3y − 3z = 5
β: x + 2y + 3z = 4
Skoro prosta ma przechodzić przez punkt P(3,2,1) to jej równanie wyraża się wzorem :
| x−3 | | y−2 | | z−1 | |
| + |
| + |
| gdzie [A,B,C] to wektor kierunkowy naszej prostej. |
| A | | B | | C | |
skoro prosta ma być równoległa do płaszczyzny α to musi być prostopadła do wektora normalnego
tej płaszczyzny.
zatem
{ [0,3,3] o [A,B,C] = 0
3B + 3C = 0
B + C = 0
Teraz skoro ta prosta ma być pod jakimś kątem no to tak:
wiemy, że musimy znaleźć kąt oznaczy (1) na rysunku, a z wektorów można zbadać jedynie kąt
oznaczony (2)
zatem
(1) = 90
o − (2)
zatem
cos (90 − (2)) = sin (2) = sin pi/3
| | π | | [1,2,3] o [A,B,C] | |
sin |
| = |
| |
| | 3 | | |1,2,3| * |A,B,C| | |
stad mamy uklad rownan :
{B+C = 0
| | √3 | | A+2B+3C | |
{ |
| = |
| |
| | 2 | | √14 * √A2+B2+C2 | |
przyjmijmy, że C = 1(zmieni nam to jedynie długość wektora, my chcemy kierunek)
zatem mamy
{B + 1 = 0
| | √3 | | A+2B+3 | |
{ |
| = |
| |
| | 2 | | √14 * √A2+B2+1 | |
A to już nawet nie trudny układ równań do rozwiązania
27 wrz 10:03
Jack: ten uklad nie ma rozw...
taka prosta nie istnieje? :x
27 wrz 10:22
olek: Tam masz bład: powinno być [0,3,−3]o[A,B,C] czyli: 3B−3C=0 −> B=C, to coś zmieni?
27 wrz 10:45
Jack: tak, teraz zapewne wyjda rozwiazania
27 wrz 10:55
olek: | √3 | | A+2B+3B | |
| = |
| |
| 2 | | √14*√A2+B2+B2 | |
2*(A+5B)=
√3*(
√14*
√A2+2B2)
2A+10B=
√42*
√A2+2B2 /()
2
4A
2+40AB+100B
2=42*(A
2+2B
2)
dobrze..?
27 wrz 11:02
Jack:
√3 * √14 * √A2+2 = 2A+10 teraz trzeba dodac zalozenie
po lewej stronie jest pierwiastek, zatem po prawej liczba musi byc nieujemna, zatem 2A+10≥0
stad A ≥ − 5.
Teraz podnosimy do kwadratu.
42*(A2+2) = 4A2 + 40A+100
wyjdzie nam takie cos
38A2 − 40A − 16 = 0
czyli takie
19A2 − 20A − 8 = 0
Δ = ...
i wyjda nam 2 rozne A (oba wieksze od − 5)
zatem mozemy ulozyc 2 rozne proste
27 wrz 11:02
Jack: skoro B Ci wyszlo 1 to je podstaw.
27 wrz 11:03
olek: Δ=1008
√Δ=12
√7
| | 20−12√7 | | 20+12√7 | |
czyli: wektor pierwszy: [ |
| ,1,1] i drugi [ |
| ,1,1] |
| | 38 | | 38 | |
| | x−3 | | y−2 | | z−1 | |
prosta l1 : |
| = |
| = |
| |
| | | | 1 | | 1 | |
| | x−3 | | y−2 | | z−1 | |
prosta l2 : |
| = |
| = |
| |
| | | | 1 | | 1 | |
27 wrz 11:21
Jack:
| | 20±12√7 | | 10±6√7 | |
mozesz jeszcze skrocic to przez 2. : |
| = |
| |
| | 38 | | 19 | |
27 wrz 11:23
olek: dzięki!
27 wrz 11:25
Jack:
27 wrz 11:26
ola: taki sam typ zadania, ale cały czas wychodzi mi Δ<0 i nie wiem czy cos robie źle czy o co
chodzi
| | π | |
dane: α:x+2y+3z=4, β:3y−2z=5, kąt(l,β)= |
| i punkt P(0,0,0) |
| | 3 | |
n
α=[1,2,3] n
β=[0,3,−2]
rozumiem, że mogą być 3 przypadki wektora prostej l?
1) l
1=[1,b,c]
2) l
2=[a,1,c]
3) l
3=[a,b,1]
i w każdym przypadku wychodzi mi ujemna delta...
27 wrz 23:11
Jack: Prosta l ma rownanie
| x − 0 | | y − 0 | | z − 0 | | x | | y | | z | |
| + |
| + |
| czyli |
| + |
| + |
| |
| A | | B | | C | | A | | B | | C | |
Dlaczego 3 przypadki?
tylko 1 przypadek...
mamy wektor [A,B,C]
gdzie C moze byc dowolne bo odpowiada za dlugosc wektora, (byleby rozne od zera)
Najlatwiej do liczenia jest na 1, wiec C = 1
wiec nasz wektor to [A,B,1]
miales taki wektor?
27 wrz 23:26
Jack: kontynuując :
...
{A + 2B + 3 = 0
| | √3 | | 3B − 2 | |
{ |
| = |
| |
| | 2 | | √13 * √A2 + B2 + 1 | |
27 wrz 23:40
ola: hmm profesor nam powiedział że są 3 rozwiązania tego zadania..

może dlatego tak pomyślałam
[1,2,3]*[a,b,1]=0
a+2b+3=0
a=−2b−3
| √3 | | [0,3,−2]*[−2b−3,b,1] | |
| = |
| |
| 2 | | √02+22+32*√(−2b−3)2+B2+1 | |
| √3 | | 3B−2 | |
| = |
| |
| 2 | | √13*√4b2−12b+9+b2+1 | |
| √3 | | 3B−2 | |
| = |
| |
| 2 | | √13*√5b2−12b+10 | |
√39*
√5b2−12b+10=6b−4 /()
2
39*(5b
2−12b+10)=36b
2−48b+16
195B
2−468B+390−36b
2+48b−16=0
159B
2−516B+374=0
Δ=266256−237864=28392=26
√42
chyba wyszło, w końcu

gdzieś musiałam mieć bład w rachunkach a robiłam to ze 3 razy!
27 wrz 23:41
ola: | | 2 | |
+ założenie 6b−4≥0 ⇒ b≥ |
| |
| | 3 | |
27 wrz 23:43
Jack: (−2B−3)2 = (2B+3)2 = 4B2 + 12B + 9
Czemu masz u siebie minus? przy 12B ?
27 wrz 23:45
ola: faktycznie, mój błąd....
27 wrz 23:48
Jack: aczkolwiek wtedy ten uklad nie ma rozwiazan ; o
27 wrz 23:50
ola: ma rozwiązanie:
39*(5b2+12b+10)=36b2−48b+16
195b2+468b+390−36b2+48b−16=0
159b2+516b+374=0
27 wrz 23:58
jc: Płaszczyzny są prostopadłe. Zadanie musi mieć proste rozwiązanie.
27 wrz 23:59
ola: Δ=28392
28 wrz 00:00
Jack: chyba ja cos sknocilem...
28 wrz 00:00
Jack: a juz wiem gdzie mialem blad,
najwazniejsze ze ola wie juz oco chodzi
28 wrz 00:01
Jack: ola albo
olek, którz to wie
28 wrz 00:02
ola: dzięki jeszcze raz!
28 wrz 00:02
Jack: jc
jak myslisz oco chodzi z tymi 3 rozwiazaniami?
28 wrz 00:02
jc: Myślę, że to bzdura. Chodzi o dodatkowe równanie. Ja bym wybrał A2+B2+C2=1.
Przecież nie wiadomo, czy akurat 1 nie powinno być zerem.
A rozwiązania mogą być dwa (kąt miedzy płaszczyznami większy od zadanego),
jedno (równy) lub wcale (mniejszy). Na pewno nie trzy.
28 wrz 00:09
Jack: a skad to
A
2 + B
2 + C
2 = 1
bo nie za bardzo rozumiem
28 wrz 00:16
Jack: chyba ze Ci chodzi o dlugosc wektora = 1
28 wrz 00:22
Antonni: fajna zabawa

Nam profesor powiedzial ze .... To juz sie zaczely zajecia na uczelniach ?
28 wrz 00:26
ola: kampania wrześniowa
28 wrz 00:28
jc: Jeden kierunek jest wyznaczony przez nieskończenie wiele wektorów (A,B,C) ≠ 0.
Dodatkowe równanie zmniejsza liczbę wektorów. Wybór (1,B,C) daje jeden jeden
właściwy wektor, ale może nic nie dać, jeśli akurat A=0. Unormowanie do 1 daje
dwa wektory (wybieramy jeden). Ma jednak inną zaletę.Układ równań wygląda ładniej!
28 wrz 00:30
Jack: jc
czyli wlasciwie mozna by zrobic ?
Gdyby nie brac za C = 1.
{A+2B+3C = 0
{A
2+B
2+C
2 = 1
| | √3 | | 3B − 2C | |
{ |
| = |
| |
| | 2 | | √13 * √A2+B2+C2 | |
28 wrz 10:34
jc: W trzecim równaniu pod pierwiastkiem w mianowniku znajdzie się liczba jeden.
A+2B+3C = 0
3B − 2C = √39 /2
A2+B2+C2 = 1
Korzystając z dwóch pierwszych równań, wyrażamy dwie niewiadome przez trzecią.
Potem podstawiamy wszystko do trzeciego równania i mamy równanie kwadratowe
z jedną niewiadomą. Równanie na pewno wygląda tak, rozwiązywane wyżej.
28 wrz 10:56
jc:
2A + 13 B = 3
√39 /2
3A − 13 C = −
√39
B =(3
√39/2 − 2A) /13
C =(
√39 + 3A)/13
Po podstawieniu
A
2 + (3
√39/2 − 2A)
2 /13
2 + (
√39 + 3A)
2/13
2 = 1
Może coś pomyliłem, bo liczby wychodzą straszne
28 wrz 11:12