1 | ||
∫ | dx = | |
x2+3x |
3 | 9 | |||
x2 + 3x = (x+ | )2 − | |||
2 | 4 |
1 | 1 | x + b | ||||
∫ | dx = − | ln(| | |) + C | |||
x2 + bx | b | x |
dx | A | B | ||||
∫ | = | + | ||||
x2+3x | x | x+3 |
1 | A | B | |||
= | + | /x(x+3) | |||
x(x+3) | x | x+3 |
1 | ||
1=3A⇒A= | ||
3 |
1 | ||
1=−3B⇒B=− | ||
3 |
dx | 1 | dx | 1 | dx | ||||
∫ | = | − | ||||||
x(x+3) | 3 | x | 3 | x+3 |
1 | 1 | |||
= | ln|x|− | ln|x+3|+C | ||
3 | 3 |
1 | 1 | x − a | 1 | |||||
∫ | dx = | ln(| | | + C =− | artgh(xa) + C | ||||
x2 − a2 | 2a | x + a | a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |