Przedstaw w postaci trygonometrycznej
asda: z=−2√3+2i
Wynik się zgadza z=3(cos46π+i sin46π) ?
26 wrz 22:37
Jack:
|z| =
√12+4 = 4
| | 5 | | 5 | |
z = 4(cos |
| π + isin |
| π) |
| | 6 | | 6 | |
hmm, mi wyszlo tak
26 wrz 22:42
asda: Mój błąd z modułem. Jak policzyłeś kąt φ ?
26 wrz 22:52
Jack: φ = 180 − α
gdzie α to kat ktory spelnia zalozenia, ze cos tego kata = √3/2 a sinus = 1/2
26 wrz 23:27
asda: OK Wielkie dzięki.
27 wrz 00:19
Jack: http://www.etrapez.pl/wp-content/uploads/klz/wzory.pdf
1. Najpierw po znakach przy sinusie i cosinusie sprawdzasz ktora cwiartka
2. potem korzystasz ze φ = ... (patrzac na ktorej cwiartce)
3. odczytujesz kat α
0 dla wartosci jakie Ci wyszly sin i cos (tu pomijasz znaki przy sin i
cos)
27 wrz 11:13
Jack: pomijam fakt, ze to wynika z trygonometrii, ktora zapewne miales w szkole sredniej
27 wrz 11:16