Trojkat
Maciej: Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt o bokach 12,13,14. Proszę o całe zadanie bo wiem że z
herona ale nwm gdzie błąd robie
26 wrz 22:33
jc: Pokaż liczby.
26 wrz 22:46
Maciej: Po spierwiastkowaniu wychodzi 1184,0 0794
26 wrz 22:48
Mila:
P=
√392*(392−12)*(392−13)*(392−14)=
=
√392*152*132*112=
=
√3*132*3*52*132*112=
| | 13*3 | | 39√55 | |
=√1324*324*5*11= |
| *√55= |
| |
| | 4 | | 4 | |
r=2
√55
=======
II sposób− pole Δ
12
2=13
2+14
2−2*13*14*cosβ
144=169+196−26*14*cosβ
−221=−26*14*cosβ
| | √5*9*11 | | 3√55 | |
sinβ=√1−289784=√495/784= |
| = |
| |
| | 28 | | 28 | |
| | 1 | | 3√55 | | 39√55 | |
PΔ= |
| *13*14* |
| = |
| |
| | 2 | | 28 | | 4 | |
26 wrz 23:11
piotr: Pole = 39 √55/4
p − połowa obwodu
r = P/p = √55/2
26 wrz 23:12