F. Logarytmiczna
Vgdc: Czy mogłabym prosić o pare zadań z przekształceń wykresów funkcji logarytmicznej? Zwykle i
trochę trudniejsze− odpowiednie jak na rozszerzona matme w LO.
26 wrz 21:10
Jack: narysuj
f(x) = |log2(x−1)|
26 wrz 21:18
Vgdc: Ale tutaj mam narysować? Nie bardzo chyba umiem się posługiwać tutaj tym narzędziem 😂
26 wrz 21:19
Vgdc: y1=log2x
przesunięcie o wektor [1;0]
y2=log2(x−1)
wartość bezwzględna na całej funkcji
y3=|log2(x−1)|
Takie przekształcenia po kolei?
26 wrz 21:22
Antonni: Nie . Nie rysuj
napisz tylko po kolei przeksztalcenia .
26 wrz 21:23
Jack: Chciales/as zadania z wykres funkcji logarytmicznej, zatem
narysuj gdzie chcesz, to dla Ciebie w koncu.
a jak juz narysujesz to daj znac
a tutaj sie rysuej w ten sposob
klikasz "rysuję" po prawej stronie masz, nastepnie klikasz te 2 strzalki co tworza taki uklad
wspolrzedny
i przesuwasz myszka kawalek zeby sie utworzyly kwadraty i klikasz, i wtedy masz "papier w
kratke"
no i ogolnie to wpisujesz po prostu to co chcesz w ten y = ... i klikasz ten wykres co ma tam
tangensoide. (ten przycisk)
26 wrz 21:23
Vgdc: I jak?
26 wrz 21:36
Jack: a co robi wartosc bezwgledna na calej funkcji
26 wrz 21:39
Vgdc: Odbicie wykresu z dołu na gore, czyli względem osi OX
26 wrz 21:40
Jack: wyglada ok.
26 wrz 21:41
Vgdc: Mogę coś jeszcze? Trochę trudniejszego najlepiej.
26 wrz 21:42
Jack: na maturze i tak takich nie bedzie...
jak juz to bedzie
cos tam logarytm = m
i znalezc rozwiazania tych m
26 wrz 21:43
Jack:
2) f(x) = − |log4|x|| + 2
26 wrz 21:44
Vgdc: Mówimy o rozszerzeniu?
podobny dzisiaj robiłam, ale utrwale.
y1=log4x
W.bezwzgledna na x, czyli względem osi OY
y2=log4|x|
W.bezwzgledna na cała funkcje, oś OX
y3=|log4|x||
Symetria względem osi OX
y4=−|log4|x||
Przesunięcie o wektor [0;2]
y5=−|log4|x||+2
Czy to robi różnice jeśli y4 i y5 zamienię kolejnością?
26 wrz 21:51
yht:
Tak, robi różnicę
gdyby zamienił y4 i y5 to końcowy efekt by był taki:
y5 = −|log4|x||−2
Symetria względem osi OX zmieni znak nie tylko przed logarytmem, ale też przed dwójką
26 wrz 22:11
Vgdc: Rozumiem. Mogę teraz taki ostatni przykład na maturę rozszerzona ze znajdowaniem rozwiązania
tego m?
26 wrz 22:15
26 wrz 22:16
26 wrz 22:17
yht:
Pomału.
Rozwiąż równania:
a) 2x−6 = 4
b) 2x−6 = −4
c) 2x−6 = −8
d) 2x−6 = 2
a potem rozwiąż te same równania graficznie.
rozwiązanie graficzne równania 2x−6 = 4 polega na tym, że w układzie współrzędnych rysujesz
wykres funkcji liniowej y=2x−6 oraz wykres funkcji stałej y=4. Punkt (punkty) przecięcia − a
ściślej − współrzędne x tych punktów to są rozwiązania równania
Jeśli już to rozwiążesz, to możemy przystępować do przykładów maturalnych z (m).
26 wrz 22:21
maciu: Vgdc,zaufaj yht,to fachowiec ,nikt na tym forum nie pomoże ci jak On
26 wrz 22:22