uzasadnij
kk: dziedziną funkcji f gdzie f(x)=√ax2 +x+a jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych gdy a
należy do przedziału
<1/2;+∞) dlaczego taki wynik
26 wrz 20:50
Antonni: Bo wedlug mnie delta musi <0 i i a>0
26 wrz 20:53
Jack: skoro jest wyrazenie pod pierwiastkiem, to
ax2 + x + a ≥ 0
dla a < 0 nie bedzie spelniony warunek ax2 + x + a ≥ 0 przez wszystkie liczby rzeczywiste.
zatem a musi byc ≥ 0.
Jednakze dla a = 0 otrzymamy nierownosc 0x2 + x + 0 ≥ 0 czyli x ≥ 0
a to nie jest spelnione przez kazda liczbe rzeczywista.
Stad mamy, ze a > 0
Skoro dziedzina jest zbior liczb rzeczywistych, no to Δ musi byc ≤ 0
26 wrz 20:59
Jack:
Δ = 1 − 4a
2
1− 4a
2 ≤ 0
(1−2a)(1+2a) ≤ 0
| | 1 | | 1 | |
stad otrzymujemy a ∊ (− ∞ ; − |
| ) U ( |
| ;∞) |
| | 2 | | 2 | |
Uwzgledniajac fakt, ze a > 0 otrzymujemy przedzial
26 wrz 21:04
kk: dziękuję
26 wrz 21:05