logarytmy
Oris:
Rozwiaż układy równań
log4 x+logy 2=1
2logp{2} y=x4
w tym drugim równaniu, w logarytmie jest w podstawie pierwiastek z dwóch
26 wrz 20:43
Oris: już rozwiązane
26 wrz 21:35
Mila:
y>0 i y≠1 i x>0
| | log2(y) | | log2y | |
log√2y= |
| = |
| =2log2y=log2y2 |
| | log2(√2) | | 12 | |
2
log2y2=x
4⇔
y
2=x
4
| | 1 | |
log4(x)+ |
| =1 /*4log4x |
| | log4x4 | |
4log
24x+1=4log
4x
log
4x=t
4t
2−4t+1=0
Δ=0
4
12=x
x=2
y
2=x
4
y=x
2
y=4
===
x=2 i y=4
=======
26 wrz 21:51
Oris: dziękuję
26 wrz 21:54
Mila:
26 wrz 22:13