Oblicz granicę.
Aleksy: Proszę o pomoc w policzeniu granicy gdy x →1 dla
sin π xx2−1 .Nie mam zielonego pojęcia
jak to rozłożyć
26 wrz 20:41
Aleksy: w razie jakichkolwiek wątpliwości w mianowniku jest x2−1.
26 wrz 20:44
Janek191:
Napisz ułamek przy użyciu litery U.
26 wrz 21:05
26 wrz 21:22
Adamm: | | sinπx | | 0 | | πcosπx | | −π | |
limx→1 |
| =[ |
| ]=limx→1 |
| = |
| |
| | x2−1 | | 0 | | 2x | | 2 | |
z reguły l'Hopitala
26 wrz 21:38
g:
| | sin πx | | 1 | | sin πx | |
x→1: lim |
| = [ lim |
| ] * [ lim |
| ] = 1/2 * (−1) |
| | x2−1 | | x+1 | | x−1 | |
26 wrz 21:43
g: widzę że się pomyliłem. Adamm ma rację.
26 wrz 21:45
Aleksy: Tak, wynik w odpowiedzi Adamma się zgadza, szkopuł w tym że nie znam (przynajmniej na razie)
reguły l'Hopitala

tak czy siak dziękuję za pomoc
26 wrz 21:52
Adamm: znasz pochodne? reguła l'Hopitala jest bardzo łatwa, poczytaj o niej
26 wrz 21:54
jc:
sin α = sin (π − α)
sin πx =sin (π − πx)= sin π(1−x)
| sin πx | | π | | sin π(1−x) | | π | |
| = |
| |
| → |
| przy x→ 1 |
| 1−x2 | | 1+x | | π(1−x) | | 2 | |
26 wrz 22:03
Aleksy: Pochodnych jeszcze nie znam, ale jak tylko poznam to na pewno przeczytam o tej regule.
Sposób który przedstawił(−a) jc jest dobry tylko że wydaje mi się, w mianowniku powinien być
minus bo w przykładzie jest x
2−1 a nie 1−x
2
26 wrz 23:11