równanie
Dora17: Rozwiąż w liczbach naturalnych (5+√7)x−(140−8√7)y=90(1+√7)
26 wrz 20:33
PW: x = 3 i y = 1 (zwyczajnie podstawić i pokazać równość).
Nie wiem jak pokazać, że nie ma innych rozwiązań (a może są?).
26 wrz 21:41
Dora17: a są jakieś inne rozwiązania?
26 wrz 21:51
piotr: x = 3 i y = 1 to jedyne rozwiązanie
27 wrz 20:01
Dora17: ok
27 wrz 20:09
PW: 2
x + 3
y = 11
Popatrzmy:
2
3 + 3
1 = 11,
ale także
2
1 + 3
2 = 11
− wcale nie jest oczywiste, że takie równania spełnia tylko jedna para (x,y).
A
Dora17 przyjmuje jako wystarczające zapewnienie
piotra
27 wrz 22:08
Dora17: To moze ktoś umie to udowodnić?
27 wrz 22:10
PW: Na pewno polecenie brzmiało "rozwiąż w liczbach naturalnych", a nie np. "znajdź rozwiązanie w
liczbach naturalnych"?
27 wrz 22:22
Dora17: a czym sie to różni?
27 wrz 22:23
Saizou :
rozwiąż= znajdź wszystkie możliwe rozwiązania
znajdź= znajdź przynajmniej jedno (jeśli istnieje)
27 wrz 22:25
Dora17: No oczywiście chodzi o wszystkie
27 wrz 22:27