Trygonometria z parametrem
Hebek: Wyznacz wszystkie wartości m dla których sinx= m2 − 3 ma trzy rozwiązania w przedziale
<0, 2π>
Mogę prosić o pomoc?
26 wrz 19:43
Janek191:

− 1 ≤ m
2 − 3 ≤ 1 oraz m
2 − 3 = 0
26 wrz 19:47
Antonni:

Teraz tnij prosta y=m
2−3 i patrz gdzie sa 3 rozwiazania
26 wrz 19:48
Hebek: y= m2 − 3 nie będzie prostą :v wynik powinien wyjsc < √−3 , √3>
Macie jakies inne pomysły?
26 wrz 19:59
Janek191:
Raczej ma wyjść : {− √3. √3 }
26 wrz 20:02
Janek191:
m2 − 3 = 0 ⇔ m = − √3 lub m = √3
26 wrz 20:03
Hebek: Dzieki wielkie mój błąd

możesz mi wytłumaczyć dlaczego to rozwiązanie pasuje akurat do tego
przedziału? to znaczy jak trzeba by było to rozwiązać jesli przedział byłby gdzieś dlaej,
powiedzmy od 2π, 4π ?
26 wrz 20:08
PW: Tak samo (okresowość funkcji sinus).
26 wrz 20:14