Nierówność kwadratowa
misia: Rozwiąż nierówność kwadratową;
a) (1−x)*(2x−3x2)≤3x3−9x2−10x−9
b)−x2+8x−15≥0
26 wrz 19:22
===:
żarty stroisz czy szukasz chętnych do odrobienia za Ciebie pracy domowej?
26 wrz 19:25
Antonni: b) x2−8x+15≤0
Δ= 64−60=4
x1=3
x2= 5
rozwiazaniem tej nierownosci jest x∊<3,5>
26 wrz 19:26
misia: | | 3 | |
a w pierwszym wyjdzie xo=− |
| |
| | 2 | |
26 wrz 19:28
PW: Tyle że ta pierwsza, to jakby oczu nie przecierał, nie jest kwadratowa.
26 wrz 19:39
Jack: PW
No niby nam sie 3x
3 skroci wiec zostanie kwadratowa

Ale wyjsciowa nie powiem ze nie, bo jakas trojka tam jest
26 wrz 19:40
piotr: a)(2 x+3)2 <=0 ⇒ x = −3/2
26 wrz 19:42