Funkcja liniowa
Antonni:

na plaszcyznie wspolrzednych dane sa dwa prostokaty ABOC i DEOF gdzie O=(00) A=(7,5) D=(x,y)
i x>0 i y>0 B i E ∊OY
Obwod prostokata ABOC jest rowny obwodowi prostokata DEOF
Okresl i zaznacz na plaszczyznie wspolrzednych zbior punktow D spelniajacych warunki zadania .
Tyle co narysowalem z warunkow zadania i te czerwone punkty to bedzie punkt D w tym obszarze
26 wrz 19:22
===:
... zły rysunek i "prąd myślenia odcięty"
26 wrz 19:48
Antonni: Tadeusz to prosze narysuj i podpowiedz co zle
26 wrz 19:50
===:
Obwody prostokątów mają być równe i tyle
U Ciebie jest "chaos"
26 wrz 19:53
Antonni: Tutaj gdzie te czerowone kropki bedzie ten wlasnie drugi prostokat
Bedzie on pod prosta o wspolczynniku kierunkowym <0 i przechodzacym przez punkt A
Ale nie wiem jak to zrobic
26 wrz 19:54
===:

2x
D+2y
D=24 ⇒ y
D=−x
D+12
czyli wszystkie punkty na tej prostej w pierwszej ćwiartce
26 wrz 20:01
Antonni: Jedynie co przychodzi mi teraz do glowy to to ze obwod ABOC wynosi 24
Wiec zeby obwod prostokata wDEOC wynosil 24 to punkt E musi byc nizej niz 12
Wtedy narysuje sobie prosta przechodzaca przez punkt A i punkt P=(0,12) i ta prosta i obszar
pod nia bedzie wyznaczal
wyznaczal zbior punktow D
26 wrz 20:02
===:
oczywiście na prostej y=−x+12
26 wrz 20:03
Antonni: Dziekuje Ci

Fakt pozno juz . Mialem pisac rano.
26 wrz 20:04
===:
26 wrz 20:04