Równanie
Justyna: Pan Wojciech wypłacił z bankomatu 200zl. Otrzymał 14 banknotów wsrod których było x o nominale
10 zł i y o nominale 20 zł. Ile banknotów każdego rodzaju pobrał
26 wrz 19:11
Jack: Rozwiaz uklad rownan
{10x + 20y = 200
{x + y = 14
26 wrz 19:13
Justyna: Dziekuje
26 wrz 19:14
Justyna: A mozma jakieś oznaczenia np co to 10x?
26 wrz 19:15
Jack:
200 zł = x banknotow o nominale 10zł + y banknotow o nominale 20zł
gdzie x i y to oczywiscie ilosc tych banknotow.
wiemy ze otrzymal ich 14, zatem suma x + y musi dac nam 14
wiemy tez, ze otrzymal 200zl zatem x*10zł + y*20zł = 200zł (oczywiscie jednostki − czyli zł w
ukladzie rownan sie pomija)
Daje sie jedynie w odpowiedzi jesli wymagana.
26 wrz 19:17
Jędruś: układ: (x − banknoty 10 złotowe, y − 20 złotowe)
x + y = 14 −−−−−−−−−−> y = 14 − x
10x + 20y = 200 / :10
x + 2(14 − x) = 20
x − 28 − 2x = 20
x = 8 banknotów po 10 zł
y = 14 − x = 6 banknotów po 20 zł
26 wrz 19:18
Justyna: Bardzo dziekuje
26 wrz 21:35