zbiór wartości funkcji wykładniczej, lograytmicznej
Pati99x: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
a) f(x)= −22x−8*2x+18
b) f(x)= log6 (x) − log2 (x) * log4 (x)
Z góry dziękuję za pomoc.
26 wrz 18:31
===:
a)
2x=t gdzie t>0
f(t)=−t2−8t+18
f(t)min dla t=−4 W przedziale t>0 f(t) jest funkcją malejącą wartość największą ma
dla t=0 f(0)=18
skoro t>0 f(x)max<18
26 wrz 19:00
Jack:
b)
zal. x > 0
zauwaz, ze :
| | log2x | | log2x | | log2x | |
log6x = |
| = |
| = |
| |
| | log26 | | log2(2*3) | | 1+log23 | |
oraz
| | 1 | | 1 | |
− log2x * log4x = − log2x * |
| log2x = |
| (log2x)2 |
| | 2 | | 2 | |
26 wrz 19:09
Jack: | | 1 | |
oj, chochlik : − |
| (log2x)2 |
| | 2 | |
zatem
| | log2x | | 1 | |
f(x) = |
| − |
| (log2x)2 |
| | 1+log23 | | 2 | |
niech log
2x = t
| | t | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(t) = |
| − |
| t2 = t( |
| − |
| t) |
| | 1+log23 | | 2 | | 1+log23 | | 2 | |
no i dalej analogicznie jak w a)
26 wrz 19:12
Pati99x: Bardzo dziekuje za wytłumaczenie. Już wszystko rozumiem
26 wrz 22:39