Wykaż że zbiorem wartości funkcji g jest
Ania52:
| | x2+1 | |
Dana jest funkcja g(x)= |
| , gdzie x∊R−{0} |
| | x | |
Wykaż że zbiorem wartości funkcji g jest suma przedziałów: (−
∞, −2> ∪ <2, +
∞)
26 wrz 18:30
Ania52: .
26 wrz 18:40
Jack:
Niech
gdzie m bedzie oznaczalo wlasnie zbior wartosci.
Szukamy takiego m, dla ktorego ta funkcja bedzie miec rozwiazania, czyli Δ ≥ 0
x
2+1 = mx
x
2 − mx + 1 = 0
Δ ≥ 0
m
2 − 4 ≥ 0
(m−2)(m+2) ≥ 0
stad
m ∊ (−
∞;−2> U <2;
∞)
i to jest wlasnie zbior wartosci
26 wrz 18:48
PW: Na zbiór wartości składają się wszystkie liczby w, dla których istnieje co najmniej jedna
liczba x≠0, taka że
wx = x
2 + 1
x
2 − wx + 1 = 0.
Musi być więc Δ≥0, to znaczy
(−w)
2 − 4•1•1 ≥ 0,
(1) w
2 − 4 ≥ 0
− zbiór podany w treści zadania jest rzeczywiście rozwiązaniem nierówności (1).
26 wrz 18:49
PW: Jack, byłeś o parę sekund szybszy!
26 wrz 18:50
Jack:
Prawda
26 wrz 18:50
Ania52: Nie miałam jeszcze zadań z Δ
26 wrz 18:52
Antonni: Nie opowiadaj przynajmniej glupot
Majac funkcje wymierne nie bylo delty ?
26 wrz 18:56
Ania52: nie miałam ani funkcji wymiernych ani delty, to zadanie z 1 kl liceum a funkcje wymierne są w 2
kl.
26 wrz 19:01
Kacper: Pokażę w jedną stronę:
(x+1)
2≥0
x
2+2x+1≥0
x
2+1≥−2x
Uwaga, przy pisaniu mogły pojawić się błędy
26 wrz 19:04
PW: A ja Ci wcale nie proponowałem delty, rozwiąż nierówność (1), czyli
(w−2)(w+2) ≥ 0
tak jak umiesz (jeden z czynników nieujemny, a drugi niedodatni).
26 wrz 19:06
PW: Ups, oba czynniki muszą być nieujemne lub oba niedodatnie, przepraszam za wprowadzenie w błąd
26 wrz 19:08