Dla jakich wartości parametru m?
hoho: Dla jakich wartości parametru m, gdzie m∊R/{−1,1}, równanie
| | 3 | | 2−m | |
|
| = |
| ma rozwiązanie? |
| | (13)x+(13)2x+(13)3x+(13)4x | | m2−1 | |
26 wrz 18:00
hoho: pomocy błagam!
26 wrz 18:20
===:
policz granice ciągu z mianownika przy −∞ i ∞
26 wrz 18:24
Jack:
L − lewa strona
P − prawa strona
Mianownik L :
3
−x + 3
−2x + 3
−3x + 3
−4x = 3
−4x(3
3x+3
2x+3
x + 1) =
= 3
−4x(3
2x(3
x+1) + 1(3
x+1)) = 3
−4x(3
x+1)(3
2x+1)
| 3 | | 2−m | |
| = |
| |
| 3−4x(3x+1)(32x+1) | | m2−1 | |
| 3*34x | | 2−m | |
| = |
| |
| (3x+1)(32x+1) | | (m−1)(m+1) | |
hmm
26 wrz 18:32
wixon: a musimy wyznaczać |q|<1?
czyli |3−1|<1?
26 wrz 18:47
piotr: lewa strona jest >0 dla x∊R, a więc
(2−m)/(m2−1)>0 ⇒ m∊(−∞; −1)∪(1; 2)
26 wrz 19:00
wixon: chyba rozumiem, dzieki
26 wrz 19:27
===:
... to piotrze za mało ... masz pokazać z czego wynika zbiór wartości lewej strony
26 wrz 19:34
hoho: to czego jeszcze brakuje?
26 wrz 21:13