Funkcja
Pati18773: argument dla ktorego funkcja f(x)=2+3|x+2| przyjmuje wartość najmniejszą spełnia warunek:
A. 2x=3x
B. 2x+2=8
C. 2x=0,25
D. 3x−2=1
26 wrz 17:09
Antonni:

To jest wykres tej funkcji wiec widac ze najmiejsza wartosc ta funkcja przyjmuje dla x=−2
Bedzie to odp C)
26 wrz 17:17
yht:
wyznaczam argument, dla którego funkcja f(x) = 2+3
|x+2| przyjmuje wartość największą
Niech |x+2| = t, gdzie t≥0
f(t) = 2+3
t , gdzie t≥0 przyjmie wartość najmniejszą gdy t=0
t = 0 → |x+2| = 0 → x = −2
sprawdzam odpowiedzi ABCD − czyli które z równań spełnia liczba x = −2
A. 2
−2 = 3
−2 → głupota
B. 2
−2+2 = 8
2
0 = 8 → głupota
C. 2
−2 = 0,25
Odp. C jest prawidłowa
26 wrz 17:18
Pati18773: Narysowałam wykres i wyszło mi to samo
26 wrz 17:19
Pati18773: Dzięki xd
26 wrz 17:20