Pomocy!!
Aneta : Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wysokość jest równa 16 cm i
tworzy:
a) z krawędzią boczną kąt alfa, taki że tg alfa = 0,5
b) z wysokością ściany bocznej kąt alfa, taki że cos alfa = 0,8
26 wrz 16:48
Jack:

a)
H = 16 cm
| | 1 | |
z tresci polecenia tg α = |
| zatem |
| | 2 | |
x = 2H = 2*16 = 32
skoro jest to ostroslup
prawidlowy trojkatny to znaczy, ze w podstawie ma trojkat
rownoboczny.
Zatem
| | 2 | | a√3 | |
x = |
| h, gdzie h = |
| (wysokosc trojkata rownobocznego) |
| | 3 | | 2 | |
zatem
a = 32
√3
Podstawiajac do wzoru na objetosc
| | 1 | | a2√3 | |
V = |
| * |
| * H = ... = 4096√3 |
| | 3 | | 4 | |
b) sprobuj sama
26 wrz 20:12