Zlozenia funkcji
Antonni: A)Utworz funkcje zlozona f(g(x)) i g(f(x)) dla nastepujacych par funkcji
1. f(x)= x2 g(x)= 1+x
2. f(x)= 3√x g(x)= x3
3. f(x)= ax gdzie a≠0 ia≠1 g(x)= x+b i b≠0
4. f(x)= sinx g(x)= √x
B) W ktorym z przykladow 1−4 obie funkcje zlozone maja ta sama dziedzine D i ktory z
nastepujacych warunkow jwstspelniony
I. ∀x∊D f(g(x))= g(f(x))
II. ∀x∊Df(g(x))≠g(f(x))
III ∃x∊D f(g(x))= g(f(x)) i ∃x∊D f(g(x))≠g(f(x))
C) W ktorym z przykladow 1−4 funkcje zlozone maja rozne dziedziny
A)
1. f(g(x)) = f(1+x)= x2 g(f(x))= g(x2)= 1+x2
2. f(g(x))= f(x3)= 3√x3= x g(f(x))= g(3√x)3= x
3. f(g(x))= f(x+b)= a(x+b)= ax+ab g(f(x))= g(ax)= ax+b
4. f(g(x))= f(√x)= sin√x g(f(x))= g(sinx)= √sinx
B) Oba zlozenia maja taka dziedzine dla przykladu 1−3
dla przykladu nr 1 warunek nr III
dla przykaldu nr 2 warunek nr I
dla przykladu nr 3 warunek nr II
C) Dla przykladu nr 4 zlozenia maja inne dziedziny .
prosze sprawdzic .
26 wrz 16:06
Antonni: I jeszcze takie pytanie do tego
czy moge sobie tak zapisywac tak jak w podpunkcie A czyli np robie zlozenie f(g(x)) to
piszse
f i w nawiasie argumenent funkcji g >
26 wrz 16:12
Antonni: W 1 f(g(x)) zauwazylem blad ma byc (1+x)2 .
26 wrz 16:46
Jack:
Post 16:12 −>> mozesz
A) jest

uwzgledniajac post 16:46
26 wrz 17:45
Jack: C) tez jest ok
natomiast
B) pierwsza czesc ok (ta o dziedzinie)
natomiast druga czesc , czyli przyporzadkowanie warunkow :
dla przykladu nr 2 warunek nr I <−z tym sie zgodze
natomiast dla pozostalych 2 mam watpliwosci.
w c) na pewno ma byc ∃ ?
26 wrz 18:13
Jack: znaczy nie w c) tylko III
26 wrz 18:13
Antonni: Jack
Napewno jest ten kwantyfikator istnieje (wiec chyba jest ∃)
26 wrz 18:32