Rowerzysta
Gretakicia: Rowerzysta poruszajacy sie ze stala predkoscia przejechal droge z miasta A do miasta B w
ustalonym czasie. Jesli jechalby z predkoscia o 3km/h wieksza, to czas przejazdu bylby o 54
minuty krotszy, gdyby zas jego predkosc byla o 4 km/h godzine mniejsza, to czas przejazdu
bylby o 135 minut dluzszy. Z jaka predkoscia jechal rowerzysta i w jakim czasie przebyl droge
z A do B? Jak daleko jest z miasta A do B.
7 sty 22:55
Anna:
pomagam
7 sty 23:03
Anna:
prędkość I V I V + 3 I V + 4
droga I S I S I S
| | 54 | | 135 | |
czas I t I t − |
| I t + |
| |
| | 60 | | 60 | |
S = V*t
(V+3)(t − 0,9) = V*t
(V − 4)(t + 2,25) = Vt
Vt −0,9V +3t −2,7 = Vt
Vt + 2,25V −4t − 9 = Vt
3t − 0,9V = 2,7 /*4
−4t + 2,25V = 9 /*3
12t − 3,6V = 10,8
−12t +6,75V = 27
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3,15V = 37,8 ⇒
V= 12[km/h]
3t − 0,9*12 = 2,7
3t = 2,7 + 10,8
3t = 13,5 ⇒
t = 4,5 [h]
S = Vt = 12 * 4,5 =
54 km
8 sty 00:00
pyska 444: Rowerzysta poruszajacy sie ze stala predkoscia, droge z miasta A do miasta B przejechal w
ustalonym czasie. Gdyby jechal z predkoscia o 3km/h wieksza, to przyjechalby 1 godzine
wczesnie, a gdyby jechal z srednia predkoscia o 2 km/h mniejsza, to przyjechalby o 2 godziny
pozniej. Z jaka srednia predkoscia i w jakim czasie pokonal rowerzysta odleglosc z
miejscowosci A do miejscowosci B ?
27 paź 16:54
pigor: ... , np. tak :
niech
v=?− szukana stała prędkość, a
t=?− szukany czas jazdy i
vt=sAB ,
to z warunków zadania masz układ równań np. taki :
(v+3)(t−1)=vt i (v−2)(t+2)= vt ⇔ vt−v+3t−3=vt i vt+2v−2t−4= vt ⇔
⇔ −v+3t= 3 i 2v−2t= 4 /:2 ⇔ −v+3t= 3 i v−t= 2 /+stronami ⇔
⇔ 2t= 5 i v=2+t ⇔
t=2,5 [h] i
v= 4,5 [km/h] − szukane wielkości . ...
27 paź 17:55
pyska 444: Dzieki
27 paź 19:20
pyska 444: Zad 1
Jesli w trojkacie prostokatnym jedna przyprostokatna zwiekszymy o 2cm a druga zwiekszymy o 3 cm
to pole trojkata powiekszy sie o 50cm2. Natomiast, jezeli obie przyprostokatne zmniejszymy o 2
cm to pole,trojkata zmniejszy sie o 32cm2. Znajdz dlugosci bokow tego trojkata.
Zad 2
Najwieksza odleglosc pomiedzy dwoma punktami, lezacymi na dwoch roznych okregach
wspolsrodkowych wynosi 18 cm a najmniejsza jest rowna 10 cm. Jaka dlugosc ma promien kazdego z
tych okregow ?
Zad 3
Ile trzeba stopu proby 0,960 i stopu proby 0,375 zeby otrzymac 39 gramow stopu proby 0,750 ?
27 paź 19:29
pigor: ..., niech
x=? − szukana
liczba gramów stopu próby 0,960, to
z warunków zadania np. tak :
3)
0,960x+0,375(39−x)= 0,750*39 /*1000 ⇔ 960x+375*39−375x= 750*39 ⇔
⇔ 585x= 375*39 ⇔ x= 14625 : 585 ⇔
x=25 [g] . ...
28 paź 01:00