funkcja zlozona
Antonni: Jak mam tutaj zrobic? mam taka funkcje
mam znalezc wzor funkcyjny dla funkcji f(f(x))
| | 1 | | 1 | | 1 | | x−1 | |
f( |
| ) = |
| = |
| = |
| |
| | x−1 | | 1x−1−1 | | | | 2−x | |
| | 1 | |
czyli w miejsce x do funkcji f(x) wstawiam |
| ? |
| | x−1 | |
Teraz natomiast gdybym chcial obliczbyc f(f(f(x))) to musze w miejsce x fo funkcji f(f(x)
i oliczyc ?
26 wrz 10:56
26 wrz 10:59
26 wrz 11:02
Antonni: piotr1973
czyli f(f(x)) ja musze podstawic do wyjsciowej funkcji .
I tak wyjdzie . dziekuje .
26 wrz 11:07
jc: Co to jest wzór funkcyjny?
26 wrz 11:10
Antonni: jc
Takie jest dokladnie polecenie w zadaniu
mam jeszcze podac dziedzine tych funkcji ale to juz potrafie sam .
26 wrz 11:12
jc: Po prostu pierwszy raz spotkałem się z takim określeniem.
Pewnie oznacza to wzór funkcji. f(f(x))= (x−1)/(2−x)
Dziedzina: x≠1,2.
26 wrz 11:19
Antonni: Tak .Dokladnie tak jak piszesz .
26 wrz 11:22
piotr1973: dziedzina f(f(f(x))) : x≠1, x≠2, x≠3/2
26 wrz 11:25