Zlozenie
Antonni: mam taki problem
jest funkcja f(x)= x2−1 i funkcja g(x)= logx
Robiac zlozenie funkcji g(f(x)) czyli g(x2−1)= logx2−1 (tak dostaje
jednak w odpowiedzi mam g(f(x))= log2x−1 Nie rozumiem dlaczego tak
26 wrz 01:14
Antonni: Porawie bo zle zapisalem
ja dostaje g(f(x))= log(x2−1)
w odp. mam g(f(x))= log2x−1
26 wrz 01:26
Jerzy:
Ty masz prawidłowo: g(f(x)) = log(x2−1)
26 wrz 08:08
Benny: Jeśli składasz g(f(x)), a wzór funkcji g(x)=logx to w miejsce x podstawiasz funkcje f(x), więc
dostajesz
g(f(x))=log(x2−1)
26 wrz 08:35
Antonni: dziekuje za odpowiedzi .
26 wrz 10:20
Antonni: Jeszcze raz chcialbym do tego zagadnienia wrocic
To tak jest jak sie pisze w nocy
Wobec tego f(g(x))= f(logx) = (logx)2−1 = log2x−1 . Powinno byc dobrze .
26 wrz 12:13
Antonni:
26 wrz 16:17
Jerzy: Czego nie rozumiesz
26 wrz 16:22
Antonni: Coś mam przeczucie ze nie jest ten Jerzy wiec prosze nie wprowadzaj w blad bo ja ucze sam
i musze miec pewnosc co do
odpowiedzi . Prosze nie przeszkadzac
26 wrz 16:30
Benny: Jeśli składasz f(g(x)) to tak.
26 wrz 20:21
Antonni: dzieki Benny
26 wrz 20:41