arytmetyka
totylkoja: Witam,
uproscic wyrazenie:
11/(2121+9121)
Wydaje mi sie, ze jest blad i chodzi o 3 zamiast 2, ale moze czegos nie widze? Ta 121 jako
kwadrat 11 mi cos mąci..
25 wrz 22:48
ICSP: poszukaj wzoru an + bn dla nieparzystego n.
25 wrz 22:51
totylkoja: Mam, dziekuje za pomoc.
25 wrz 23:09
Mila:
a
n+b
n=(a+b)*(a
n−1+a
n−2*b+a
n−3*b
2
2
121=(2
11)
11
9
121=(9
11)
11
a=2
11, b=3
11
(a
11+b
11=(a+b)*(a
10−a
9*b+a
8b
2−.......+b
10=(a+b)*k
Jeżeli da się uprościć to tylko przez 11
a+b=2
11+9
11=(2+9)*(2
10−2
9*9+2
8*b
2−2
7*b
3+...+9
10)
| 11 | | 11 | |
| = |
| |
| 2121+9121 | | 11*(210−29*9+28*b2−27*b3+...+910)*k | |
| | 1 | |
= |
| |
| | (210−29*9+28*b2−27*b3+...+910)*k | |
25 wrz 23:12
Antonni: an+bn= (a+b)(an−1−an−2b+an−3b2−an−4b3+......− abn−2+bn−1 )
25 wrz 23:15
Mila:
b=911 pomyłka w czwartej linijce.
25 wrz 23:26