parametr
Tomek a Tomek : | | I2x−2I | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |
| = 2m +3 ma dwa |
| | x+1 | |
rozwiązania ?
25 wrz 22:44
Tomek a Tomek : x≠−1
I2x−2I = 2mx + 2m + 3x +3
| | 2m+5 | |
1) 2x − 2= 2mx + 2m + 3x +3 => x = |
| |
| | −2m−1 | |
| | −2m−1 | |
2) 2x − 2= −2mx − 2m − 3x − 3 => x= |
| |
| | 2m+5 | |
25 wrz 22:48
25 wrz 22:50
Tomek a Tomek : jeszcze tak to przekształciłem :
| | −(−2m−1) +4 | | 4 | |
x = |
| = −1 + |
| |
| | −2m−1 | | −2m−1 | |
| | −2m−1 | | −2m−1 | |
x = |
| = −1 + |
| |
| | −(−2m−1) +4 | | 4 | |
25 wrz 22:52
Tomek a Tomek : i teraz tylko rozwiązać :

?
25 wrz 22:54
Omikron: To jest typowe zadanie na wykres.
25 wrz 22:55
Tomek a Tomek : a w jaki sposób to zrobić na wykresie ?
25 wrz 23:00
Tomek a Tomek : już wiem dzięki
25 wrz 23:04
Jack:
dla x≥ 1
| | 2x−2 | | 2(x+1) − 4 | | 4 | |
rysujesz funkcje |
| = |
| = 2 − |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
czyli hiperbole
dla x < 1 i x ≠ − 1
rysujesz
| 2−2x | | −2(x+1) + 4 | | 4 | |
| = |
| = −2 + |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | |
po prostu rysujesz te czesci hiperboli ktore mieszcza sie w podanych iksach
i potem patrzysz gdzie masz 2 rozw.
i piszesz rownania z m
25 wrz 23:05