matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jadzia:
Talerz gramofonu wykonuje 33,3 obrotu w czasie jednej minuty. Ile wynosi około prędkość kątowa talerza gramofonu? W jaki sposób powinnam to obliczyć?
25 wrz 20:52
piotr:
2*π*33,3
[1/s]
60
25 wrz 21:05
Antonni:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjH0qGdm6vPAhUCOBQKHQeiAckQFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.fizykon.org%2Frpo%2Fpredkosc_katowa_rpo.htm&usg=AFQjCNE_a1bGhPA9qQPpzCzHugFwebtMHQ
25 wrz 21:06