Pomoże ktoś ?
Peter: "Napisz równanie stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k o:x2+y2−14x+24=0 k: y=−0,75x
25 wrz 19:36
Jack:

1. Wyznacz rownanie okregu
2. Znajac srodek okregu i jego promien uzyj wzoru na odleglosc prostej od punktu
3. Ta prosta to prosta k, punkt to srodek okregu, odleglosc prostej od tego punktu to promien
okregu
4. Tak wyglada rysunek
25 wrz 19:38
Jack: Jak czegos nwsz to pisz
25 wrz 19:40
Peter: wybacz pokarzesz jak bo liczę i liczę nic nie wychodzi więc co i jak więc nie musisz mi mówić
jakiego wzoru
mam użyć, tylko nie wiem gdzie robię błąd
25 wrz 19:43
Peter: proszę
25 wrz 19:45
Antonni: Napisz swoje rozwiazanie to ewentualnie znajdzie sie blad jesli bedzie
25 wrz 19:51
Jack: jakie masz wspolrzedne srodka i promien?
25 wrz 20:03
Peter: wyliczyłem S(7,0) i r =5
25 wrz 20:03
Jack: ok, zgadza sie.
podstawiasz do wzoru
25 wrz 20:10
Jack: tak miales ?
25 wrz 20:10
Peter: czemu masz 3/4na plusie ? jak y=−0,75x
25 wrz 20:12
Jack: Najpierw musisz przeksztalcic to rownanie do postaci
Ax + By + c = 0
zatem przenoszac 0,75 iks na lewo mam
0,75x + y = 0
25 wrz 20:15
Peter: czekaj jakie jakie masz wartości A B i C ?
−0,75x−y +b=0
25 wrz 20:17
Jack: tak, tak, zapomnialem +b napisac jeszcze
teraz podales dobra prosta.
25 wrz 20:20
25 wrz 20:24
Peter: jakie 5/4 tam jest przecież tam jest 25 /16
25 wrz 20:27
25 wrz 20:28
Antonni: Jack niech napisze swoje rozwiazanie
Bedzie tak caly czas łapal Cie za bledy
25 wrz 20:29
Peter: sorki
25 wrz 20:29
Jack: Peter da rade, jak sam znajdzie swoj blad, to sie wiecej nauczy
25 wrz 20:29
Peter: sorki nie myślę
25 wrz 20:30
Peter: Dzięki
25 wrz 20:30
Jack: daj znac czy rozwiazanie bedzie sie zgadzac.
25 wrz 20:30
Peter: dobra to to wszystko jest źle bo powinno wyjść y= 4/3x − 1 lub y=4/3x− 17 2/3
25 wrz 20:35
Antonni:

To sa warunki zadania
| | 4 | |
Wobec tego czy prosta np y= |
| x−1 bedzie rownolegla do tej prostej czerwonej ? |
| | 3 | |
czy ty sobie zarty stroisz ?
A moze doznasz olsnienia i jednak maja byc prostopadle do tej prostej a tak meczysz chlopaka
bo nie potrafisz dobrze przepisac zadania czy nawet sprawdzic tresci jak napiszsesz
25 wrz 20:52
Jack: prosta rownolegla do prostej −3/4x ma rownanie y = −3/4x + b
nie moze miec 4/3 bo by byla prostopadla...
25 wrz 21:12
Peter: ma być prostopadła
25 wrz 21:13
Peter: a czemu 4/3 przy prostopadłej
25 wrz 21:14
Jack: no to co piszesz rownolegla?

S(7,0)
r = 5
prosta
| | 4 | | 4 | |
y = |
| x + b , po przeksztalceniu |
| x − y + b = 0 |
| | 3 | | 3 | |
podstawiaj do wzoru.
25 wrz 21:15
Jack: warunek prostopadlosci prostych
a1 * a2 = − 1
wiec jesli mamy miec prostopadla do prostej y = − 3/4x + b
gdzie a to wspolczynnik przy iksie czyli −3/4 no to
(−3/4) * a2 = − 1
a2 = (−1) * (−4/3) = 4/3
zatem rownanie y = 4/3x + b
25 wrz 21:16
Peter: a*a1=−1 to to ? bo ?
25 wrz 21:17
Peter: BARDZO DZIEKUJE
25 wrz 21:18
Antonni: Jeden sposob juz masz wiec licz
Drugi sposob
1. napisac rownanie prostej prostpadlej do danej i przechodzacej przez srodek okregu
w postaci ogolnej
| | |C1−C2| | |
2. Ze wzoru d= |
| |
| | √A2+B2 | |
d=5 A i B (wyznaczone predzej
Z tego wzoru wyznaczysz wspolczynniki C prostych rownoleglych do tej wyznaczonej prostej i
beda to wlasnie styczne do tego okregu
25 wrz 21:22
Antonni: Sposob nr 2
Rownanie prostej prostopadlej do prostej i przechodzacej przez punkt S=(7,0)
===============
| | 4 | | 28 | |
y= |
| x− |
| (mnoze przez 3 |
| | 3 | | 3 | |
3y= 4x−28
Postac ogolna to 3y−4x+28=0
| | |28−C2| | |
5= |
| (mnoze przez 5 |
| | 5 | |
25= |28−C
2|
28−C
2= 25 to C
2=3 lub
28−C
2=−25 to C
2= 53
Styczne maja postac
3y−4x+3=0 i druga styczna 3y−4x+53=0
25 wrz 22:43
piotr1973: Pochodna funkcji uwikłanej:
x
2+y
2−14x+24=0
| | 3 | |
⇒x = 4, y = 4 ⇒ y = − |
| (x−4) + 4 |
| | 4 | |
| | 3 | |
lub x = 10, y = −4 ⇒ y = − |
| (x−10) − 4 |
| | 4 | |
26 wrz 10:51
jc: x2+y2−14x+24=0
3x+4y=0
(x−7)2 +y2 = 25
Przesuwamy się od środka okręgu do krawędzi wzdłuż wektora
prostopadłego do danej prostej.
(7±3, 0±4)= (10,4), (4,−4)
Przez dwa otrzymane punkty prowadzimy prost prostopadłe.
3(x−10)+4y=0 lub inaczej 3x+4y=30
3(x−4)+4(y+4)=0 lub inaczej 3x+4y=−4
26 wrz 11:08
piotr1973: prostopadłe:
Pochodna funkcji uwikłanej: x
2+y
2−14x+24=0
x
2+y
2−14x+24=0
| | 4 | |
⇒x = 3, y = 3 ⇒ y = |
| (x−3) + 3 |
| | 3 | |
| | 4 | |
lub x = 11, y = −3 ⇒ y = |
| (x−11) − 3 |
| | 3 | |
26 wrz 12:41
jc: Też się pomyliłem.
Zamiast
3(x−10)+4y=0 lub inaczej 3x+4y=30
powinno być
3(x−10)+4(y−4)=0 lub inaczej 3x+4y=46
Peter, to jak w końcu? W treści piszesz o równoległych, a potem pojawiają się prostopadłe?
Dla prostopadłych jest podobnie.
Przesuwasz się od środka o wektor ±(4,−3).
(7,0)±(4,−3) = (11,−3), (3,3)
Prowadzisz proste prostopadłe do wektora (4,−3)
4(x−11)−3(y+3)=0, inaczej 4x−3y=53
4(x−3)−3(y−3)=0, inaczej 4x−3y=3
26 wrz 13:23