matematykaszkolna.pl
Nierówność logarytmiczna Elektronik_Radom: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów (x,y) , dla których współrzędne spełniają nierówność logx y < logy x . Mam takie zadanie i umiem je rozwiazac do pewnego momentu przy ktorym staje i nie wiem co robic. Moje rozwiazanie: logx y < logx x/ logx y logx y < 1/ logx y (logx y)2 − 1/ logx y <0 t=logx y t2 − 1/t <0 t(t−1)(t+1)<0 t∊(−,−1) U (0,1) no i dalej nie wiem co robic moze ktos pomoc znam odpowiedz ktora brzmi tak: logx y <−1 v 0< logx y < 1 y<1/x dla x>1 v 1<y<x dla x>1 y>1/x dla x<1 1>y>x dla x<1 Ale dlaczego tak to nie mam pojecia / POMOCY!
7 sty 22:34
Elektronik_Radom: Umiałby ktoś mi to wytłumaczyć Uczę się do klasówki i paru szczegółów, ważnych szczegółów nie rozumiem
7 sty 23:26
Eta: rysunek brązowy −−− to y>1x dla x€(0,1) fioletowy −−− to dla y <1x dla x >1 [szary] −−− to dla 1<y<x dla x >1 czerwony −−− to dla 1>y>x dla x€(0,1) oczywiście punkt ( 1,1) nie należy do tego zbioru i wszystkie punkty na hiperboli i na prostej y = x i na prostej y=1 i na prostej x =1 oraz na osiach OX i OY też nie należą do tego zbioru Po pierwsze: konieczne założenia: x >0 i y>0 i x ≠1 i y≠1 ponad to funkcja log ax −−− jest rosnąca dla x€(0,1) −−− jest malejąca dla x >1 dlatego też : dla x >1 nierówność zachowuje zwrot logxy[ < −1 to y< x−1 => y < 1x dla x€(0,1) następuje zmiana zwrotu tej nierówności logxy <−1 to: y >1x podobnie i w drugim przypadku: dla x >1 0< logx y<1 => 1< y< x a dla x€ ( 0,1) 0<logxy<1 => 1> y >x teraz zaznacz te punkty ( x, y) w układzie współrzędnych pamietając o przedziałach dla "x"
8 sty 00:21