Nierówność logarytmiczna
Elektronik_Radom: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów (x,y) , dla których współrzędne spełniają
nierówność logx y < logy x .
Mam takie zadanie i umiem je rozwiazac do pewnego momentu przy ktorym staje i nie wiem co
robic.
Moje rozwiazanie:
log
x y < log
x x/ log
x y
log
x y < 1/ log
x y
(log
x y)
2 − 1/ log
x y <0 t=log
x y
t
2 − 1/t <0
t(t−1)(t+1)<0
t∊(−
∞,−1) U (0,1)
no i dalej nie wiem co robic

moze ktos pomoc

znam odpowiedz ktora brzmi tak:
log
x y <−1 v 0< log
x y < 1
y<1/x dla x>1 v 1<y<x dla x>1
y>1/x dla x<1 1>y>x dla x<1
Ale dlaczego tak to nie mam pojecia

/ POMOCY

!
7 sty 22:34
Elektronik_Radom: Umiałby ktoś mi to wytłumaczyć

Uczę się do klasówki i paru szczegółów, ważnych szczegółów
nie rozumiem
7 sty 23:26
Eta:
brązowy −−− to y>
1x dla x€(0,1)
fioletowy −−− to dla y <
1x dla x >1
[szary] −−− to dla 1<y<x dla x >1
czerwony −−− to dla 1>y>x dla x€(0,1)
oczywiście punkt ( 1,1) nie należy do tego zbioru
i wszystkie punkty na hiperboli i na prostej y = x i na prostej y=1 i na prostej x =1
oraz na osiach OX i OY też nie należą do tego zbioru
Po pierwsze: konieczne założenia:
x >0 i y>0 i x ≠1 i y≠1
ponad to funkcja log a
x −−− jest rosnąca dla x€(0,1)
−−− jest malejąca dla x >1
dlatego też :
dla x >1 nierówność zachowuje zwrot
log
xy[ < −1
to y
< x
−1 => y <
1x
dla x€(0,1) następuje zmiana zwrotu tej nierówności
log
xy <−1
to: y
>1x
podobnie i w drugim przypadku:
dla x >1 0< log
x y<1 => 1
< y
< x
a dla x€ ( 0,1) 0<log
xy<1 => 1
> y
>x
teraz zaznacz te punkty ( x, y) w układzie współrzędnych
pamietając o przedziałach dla "x"
8 sty 00:21