szereg
student: | | ln(n+1) | |
Wyznacz przedział zbieżnośći ∑n≥ 1xn ln |
| . |
| | ln (n) | |
Nie poradziłem sobie z tym na egzaminie poprawkowym, a chętnie zobaczę rozwiązanie.
25 wrz 19:08
g: Po pierwsze a
1=
∞. Ale załóżmy, że sumowanie jest dla n≥2.
| | 1 | | 1 | |
ln(1+ |
| ) < |
| |
| | n*ln(n) | | n*ln(n) | |
przedział zbieżności: −1 < x < 1
25 wrz 19:34
student: tak łatwo ci poszło a ja sie z tym meczyłem, choc tych nierówności się nie uczyłem chyba
25 wrz 19:50
Saizou :
albo klasycznie (z reguły Hospitala)
| | ln(n+1) | | | | n | |
lim{n→∞} |
| =limn→∞ |
| =limn→∞ |
| =1 |
| | ln(n) | | | | n+1 | |
stąd |x|<1
25 wrz 20:03
student: Saizou a jak pozbyłes się ln?
25 wrz 20:05
Saizou :
| | ∞ | |
napisałem przecież, że z reguły Hospitala, bo mamy symbol [ |
| ] |
| | ∞ | |
25 wrz 20:07
student: Czyli ta granica to 0?
25 wrz 20:10
Saizou :
| | ∞ | |
Nie, symbol [ |
| ] to symbol nieoznaczony. |
| | ∞ | |
Jak tego nie wiesz to proponuję się cofnąć do granic
25 wrz 20:12
stuent: Saizou ale czego ty liczysz granice o to mi chodzi bardziej
25 wrz 20:24
Paula: Witam, to i ja poposzę pomoc z szeregiem
25 wrz 20:35
Paula: Wyszło 1
25 wrz 20:44
student: Możesz mi Saizou powiedzieć czego ty liczysz te granice?
25 wrz 21:01
student: up?
25 wrz 21:34