matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wartości a i b współczynników wielomianu
Ania:
https://zapodaj.net/dd2802d05410d.jpg.html
25 wrz 18:06
Mila:
W(2)=7 w(3)=10⇔ 2
3
+a*2
2
+b*2+1=7 3
3
+a*3
2
+b*3+1=10⇔ 4a+2b=−2 /:2⇔2a+b=−1 /*(−1) 9a+3b=−18 /:3⇔3a+b=−6 −−−−−−−−−−−−− −2a−b=1 3a+b=−6 −−−−−−−−−−− + a=−5 b=9
25 wrz 18:12