Wykazywanie podzielności
Sp3c18: 1) Wykaż, że każda liczba postaci 10n + 2 , gdzie n∊ N+ , jest podzielna przez 3.
2) Wykaż, że liczba a = 1110 − 1 jest podzielna przez 10.
3) Wykaż, że liczba 2 * 9100 − 999 − 998 jest podzielna przez 19.
4) Wykaż, że liczba 7100 − 799 − 2 * 798 jest podzielna przez 10.
5) Wykaż, że liczba 213 + 215 + 217 jest podzielna przez 21.
6) Wykaż, że liczba 3 * 57 + 2 * 58 + 59 jest podzielna przez 19.
7) Uzasadnij, że liczba a, taka że a = 3n + 3n+1 +3n+2 ,jest podzielna przez 13.
8) Wykaż, że liczba 20102100 jest podzielna przez 67201.
9) Rozłóż na czynniki liczbę, która jest wynikiem działań: 14 * 54 + 53 + 2 * 52.
25 wrz 17:51
Antonni: zadanie nr 6
57(3+2*51+52)= 57*38= 57*2*19 = 19*k gdzie k= 57*2
25 wrz 17:55
Antonni: Zadanie nr 7
3n(1+31+32)= 3n*13 (masz liczbe podzielna przez 13
25 wrz 17:57
Antonni: Zadanie nr 2
Ostatnia cyfra jednosci liczby 1110 bedzie 1
Po odjeciu od tej liczby 1 cyfra jednosci bedzie cyra 0 wiec mamy liczbe podzielna przez
10
25 wrz 17:59
zombi: 1)
10 ≡ 1 (mod 3) / n
10n ≡ 1 (mod 3) /+2
10n+2 ≡ 0 (mod 3)
2)
11 ≡ 1 (mod 10) /10
1110 ≡ 1 (mod 10) /−1
1110−1 ≡ 0 (mod 10)
3) = 998(2*81−9−1) = 998*19*8
25 wrz 18:26
Sp3c18: Resztę już szam rozwiązałem, dziękuję
25 wrz 20:33