Wykaż, że:
elomelo320: Wykaż, że:
| 8+log235 | | 1 | |
| +1= |
| |
| log516+log25−2 | | log22 | |
25 wrz 17:43
Antonni: Moze sprobuj licznik rozlozyc ze wzoru skroconego mnozenia a3+b3=
8+log235= 23+log235
25 wrz 17:50
myszka:
Korzystamy ze wzoru a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
licznik ułamka po lewej stronie : (2+log
25)(4−2log
25+log
225)
| | log216 | | 4 | |
oraz log516= |
| = |
| |
| | log25 | | log25 | |
to mianownik tego ułamka :
| 4 | | 4−2log25+log225 | |
| +log25−2= |
| |
| log25 | | log25 | |
| licznik | |
| = .... = (2+log25)*log25 |
| mianownik | |
| | 1 | |
L= log225+2log25+1= (log25+1)2 = (log210)2= |
| =P |
| | log22 | |
25 wrz 20:14