matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że:
elomelo320:
Wykaż, że:
1−log
2
3
3
=log
2
3
2
(log
2
3+log
3
2+1)log
2
3
25 wrz 17:41
myszka:
Korzystamy ze wzoru : a
3
−b
3
=(a−b)(a
2
+ab+b
2
)
2
Licznik :1−log
2
33= (1−log
2
3)(1+log
2
3+log
2
2
3) oraz 1−log
2
3= log
2
3
2
zatem w liczniku i mianowniku upraszcza się log
2
3
3
otrzymujemy: licznik : 1+log
2
3+log
2
2
3 mianownik :
1
log
2
2
3+log
2
3+1
log
2
3+
+1 =
log
2
3
log
2
3
licznik
L=
=.... = log
2
3 =P
mianownik
25 wrz 20:01