oblicz wartość wyrażenia
tyzzzz: Hej, mam problem, nie do końca wiem jak rozwiązać to zadanie:
a) (√3x −y)2 − (x−√3y)2 x=√6+√2 y=√6−√2
Umiem zastosować wzór skróconego mnożenia, ale nie wiem jak się później do tego zabrać.
Z góry dziękuję za pomoc.
25 wrz 16:56
Antonni: a2−b2= (a+b)(a−b)
=(√3x−y+(x−√3y)(√3x−y−(x−√3y) =
1 czynnik √3x−y+x−√3y= x(√3+1) −y(√3+1)= (√3+1)(x−y)
Drugi czynnik √3x−y−x+√3y= x(√3−1)+y(√3−1) =(√3−1)(x+y)
Podstaw i policz
25 wrz 18:46
Antonni: Teraz zauwazylem ze nawet jest jeszcze lepiej
(√3+1)(x−y)(√3−1)(x+y) = (p{3+1)(√3−1)(x+y)(x−y)= 2(x2−y2)
25 wrz 18:50
piotr: (3√2+√6−√6+√2)2 − (√6+√2−3√2+√6)2=
(4√2)2 − 4(√6−√2)2 = 32−4(8−4√3) = 16√3
25 wrz 18:56