Promień okręgu opisanego
neverbenance: Romb A1B1C1D1 jest obrazem rombu ABCD w podobieństwie o pewnej skali k (k>0). Kąt ostry
rombu A1B1C1D1 ma miarę 60 stopni, a suma długości przekątnych rombu ABCD wynosi d.
a) wyznacz długość boku rombu A1B1C1D1
tutaj rozwiązałam i wyszła długość boku a1=k*(d√3−d)/2
b) dla k=2 i d=10 wyznacz promień okręgu opisanego na trójkącie A1B1C1
potrzebuję pomocy przy podpunkcie b, długość boku dla podanego k i d wynosi 10(√3 − 1), ale
skąd wziąć długość promienia?
25 wrz 16:25
neverbenance: up
26 wrz 21:37
myszka:
| | a1 | |
Z twierdzenia sinusów : |
| = 2R ⇒ ..... R= a1 |
| | sin30o | |
27 wrz 00:56