wykaż, że:
halp: Wykaż, że:
√6+√6+√14+√21=1+√32+√72
25 wrz 15:07
halp: pomocy prszę! podajcie wskazówke jakim sposobem zacząc chociaż
25 wrz 15:18
Janek191:
Na początek podnieś obustronnie do kwadratu.
25 wrz 15:40
halp: podniosłam i mi się prawa strona skróciła z lewą, a po lewej zostały same pierwiasti

chyba
nie tak miało wyjsć
25 wrz 15:51
Ola_matura: (a + b + 1) 2 = a2 + b 2 +1 + 2ab + 2a + 2b
25 wrz 15:54
halp: zastosowałam to do prawej strony i wyszło 36, a jak próbowałam z lewą to tez nic pomocy nadal
25 wrz 17:11
Mila:
| | √3+√7 | | √3+√7 | |
1+*2* |
| +( |
| )2= |
| | √2 | | √2 | |
| | 2√2*(√3+√7) | | 3+2√21+7 | | 2+2√6+2√14+10+2√21 | |
=1+ |
| + |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=6+
√6+
√14+
√21=L
2
25 wrz 17:26