Co jest nieprawidłowe w poniższym założeniu indukcyjnym i dowodzie?
Emilia:

Co jest nieprawidłowe w poniższym założeniu indukcyjnym i dowodzie? Odpowiedź podobno jest
bardzo prosta. Dołączam rysunek pomocniczy. Kółka reprezentują dzieci.
Założenie: Wszystkie dzieci mają ten sam kolor oczu
Dowód: Załóżmy że mamy n dzieci. Twierdzenie jest oczywiste dla n=1.
Załóżmy iż założenie jest prawdziwe dla n=k dzieci. Bierzemy pod uwagę k+1 dzieci.
Możemy założyć za pomocą indukcji że w zbiorze L zawierającym k dzieci, wszystkie dzieci mają
ten sam kolor oczu. Tak samo możemy założyć że wszystkie k dzieci w zbirze R ma również ten
sam kolor oczu. Wtedy jest oczywiste że k+1 dzieci ma ten sam kolor oczu, ponieważ dziecko
całkowicie z lewej strony i dziecko całkowicie z prawej strony ma ten sam kolor oczu co dzieci
pomiędzy.
W taki sposób udowodniliśmy przy pomocy indukcji że w zbiorze zawierający n dzieci wszystkie
mają ten sam kolor oczu, niezależnie od tego jaką n ma wartość. Dlatego też wszystkie dzieci
mają ten sam kolor oczu.
25 wrz 14:48
jc: Nie przejdziesz w ten sposób z n=1 do n=2.
25 wrz 14:52
Emilia: Dlaczego?
25 wrz 14:52
PW: Już pierwszy krok indukcyjny jest błędny. Stwierdzenie "jedno dziecko ma ten sam kolor oczu"
jest tyleż prawdziwe, co nieadekwatne do postawionej tezy.
Należało zacząć od n = 2, a wtedy sprawdzenie (pierwszy krok indukcyjny) nie daje zdania
prawdziwego (w sensie "nie jest zawsze prawdziwe").
25 wrz 14:57
PW: Jeszcze powiem to w inny sposób:
Zdanie "Wszystkie dzieci mają ten sam kolor oczu" należy rozumieć jako
"Każda dowolnie wybrana dwójka dzieci ma ten sam kolor oczu",
a więc sprawdzanie dla n=1 nie jest sensowne, pierwsze sprawdzenie powinno być dla n = 2.
25 wrz 15:10