układ
ułom: a,b,c stałe oraz abc≠0, rozwiąż układ równań
x2 − (y−z)2 = a2
y2 − (z−x)2 = b2
z2 − (x−y)2 = c2
25 wrz 14:16
Jack:
(x − y + z)(x + y − z) = a2
(y − z + x)(y + z − x) = b2
(z − x + y)(z + x − y) = c2
25 wrz 14:21
ułom: i co dalej?
25 wrz 14:38
jc: Wszystkie nawiasy dodatnie lub wszystkie ujemne.
b2c2/a2 = (x+y−z)2 itd.
|bc/a| = x+y−z itd. (wszystkie dodatnie)
x = ( |bc/a| + |ca/b|)/2 itd.
(w przypadku "wszystkie ujemne") stawiamy trzy minusy.
25 wrz 14:40
ułom: Nadal nie wiem jak wyliczyłes ten x
25 wrz 15:02
jc: Jak dopiszesz brakujące równania, to sam zobaczysz.
25 wrz 15:07