wyrażenia algebraiczne
Fimpson: | | BC | |
Jeśli A=√x−√y , B=3√x− 3√y , C= 3√x2 + 3√xy + 3√y2, to wyrażenie |
| |
| | A | |
ile wynosi.
doszedłem do takiej postaci
| x−y | |
| i nie wiem jak dalej obliczyć |
| √x−√y | |
25 wrz 13:28
ICSP: są jakieś odp ?
Może
√x +
√y
25 wrz 13:31
Fimpson: tak są √x−√y
√x+√y
3√x − 3√y
3√x + 3√y
25 wrz 13:33
Fimpson: po prostu usunąć niewymierność
25 wrz 13:34
ICSP: Druga.
Skorzystaj ze wzoru x − y = (√x)2 − (√y)2 = (√x − √y)(√x + √y).
25 wrz 13:35
Fimpson: dzieki
25 wrz 13:37