równanie
kosik: Rozwiąż równanie
(x2 − 9x − 1)10 − 10x9(x2 − 9x − 1) + 9x10 = 0
25 wrz 13:08
Kacper:
Z jakiego konkursu?
25 wrz 13:27
kosik: Z żadnego, z koło matematycznego
25 wrz 13:32
Kacper:
A gdzie to takie koło jest?
25 wrz 13:35
kosik: U mnie w szkole
25 wrz 13:39
Omikron: Niech x2−9x−1=t i t∊ (wyznacz dziedzinę funkcji)
t10−10x9t+9x10=0
Zauważ, że t=x jest rozwiązaniem. Czyli
x2−9x−1=x
Rozwiąż równanie i masz już dwa rozwiązania. Czy jeszcze jakieś są nie jestem pewny.
25 wrz 13:43
Kacper:
To jedyne rozwiązania.
Szkoda, że kosik samemu nie pomyślał
25 wrz 13:48
Omikron: Jak można sprawdzić czy istnieją jeszcze inne rozwiązania? Bo Horner przy takich potęgach nie
jest przyjemny, a wykres trzeba by zrobić bardzo dokładny, też trudne to przy wysokich
potęgach.
25 wrz 13:51
Benny: No, ale wypadałoby to pokazać jeszcze
25 wrz 13:52
Kacper:
Benny możesz się wykazać
25 wrz 13:57