Zbiór punktów płaszczyzny
Qwadrat: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów płaszczyzny, których współrzędne (x,y) spełniają
równanie:
| | xy | | x2+y2 | |
| |
| * ( |
| + 1) | = 2 |
| | y2−x2 | | 2xy | |
| | 5 | | 3 | |
Zadanie prawie zrobiłem, wyszły mi dwie proste y= |
| x i y= |
| x − co zgadza się z |
| | 3 | | 5 | |
odpowiedzią, narysowałem układ z tymi prostymi, ale nie wiem jak mam zaznaczyć ten zbiór
punktów płaszczyzny.
25 wrz 13:04
ICSP: Rysujesz dwie proste bez punktu (0,0)
25 wrz 13:05
Qwadrat: Ok, zrobiłem tak, ale z czego to wynika? Chodzi o to, że rozwiązaniem równania są wszystkie
pary liczb (x,y) zawarte w tych płaszczyznach? A punkt (0,0) odrzucam, bo wtedy w mianowniku
ułamków miałbym 0?
25 wrz 14:27
Qwadrat: W drugim zdaniu miałem na myśli "zawarte w tych prostych" *
25 wrz 14:38