czworokąt
Ola_matura: ABCD jest czworokatem gdzie AD=BC oraz kąty <BCD=<ADC. E jest środkiem CD.
Który z ponizszych punktów jest zawsze prawdziwy
A) E leży na symetralnej AB
B) ABCD jest trapezem
C)kąty <CBA =< BAD
D) AD oraz BC przecinają sie pod katem prostym.
25 wrz 12:01
===:
zrób rysunek i wszystko się wyjaśni
25 wrz 13:08
Ola_matura: No własnie nie wiem jak to rozwiązać
25 wrz 13:19
Ola_matura: Ktoś pomoze?
25 wrz 15:02
Antonni:

Moze byc np tak
25 wrz 15:11
Ola_matura: Który zatem z tych podpunktów jest zawsze prawdziwy?
25 wrz 15:13
Antonni:

Skoro AD i BC sa rowne i te katy rowne co w zadaniu to ten trapez jest rownoramienny
Skoro E to srodek boku CD to E lezy na symetralnej AB
masz prostokat masz trapez rownoramienny ,, narysuj sobie jescze moze kwadrat i moze sie
da narysowac inny taki zcworokat
25 wrz 15:16
===:

odpowiedz sobie na pytanie jaka to figura ... i wnioski
25 wrz 15:20
Ola_matura: to w końcu który z podpunktów jest zawsze prawdziwy?
25 wrz 15:21
Ola_matura: czyli a,b, i c są zwwsze prawdziwe?
25 wrz 15:22
Ola_matura: i?
25 wrz 16:09
Jerzy: Jak nie jak tak
25 wrz 16:17
Ola_matura: co nie jak tak?
25 wrz 16:41
Jerzy: No,że źle
25 wrz 16:41
Ola_matura: no to nie wiem jak to rozwiazc
25 wrz 16:47
Jerzy: Zacznij od załoźeń
25 wrz 16:50
Ola_matura: no wiem akie sa załozenia
25 wrz 16:51
Jerzy: Dobrze i co dalej?
25 wrz 16:58
Ola_matura: no nie wiem co dalej
25 wrz 17:17
Ola_matura: ?
25 wrz 18:57
Antonni:

To jest czworokat (rownoleglobok gdzie AD=BC
Ale czy ten czworokat spelnia warunki zadania ?
25 wrz 19:05
Antonni: Wedlug mnie czworokaty ktore spelniaja warunki zadania to
a) protokat
b) kwadrat
c) Trapez rownoramienny
We wszystkich tych czworokatach przez punkt E przechodzi symetralna boku AB (napewno a
Teraz zadaj sobie pytanie . czy kwadrat i prostokat to trapezy ?
25 wrz 19:13
Ola_matrua: No kwadrat i prostokąt to trapezy
25 wrz 19:17
Antonni: No to tez podpunkt b)
Teraz sobie analizuj podpunkt c)
25 wrz 19:19
Ola_matrua: no c) nie bedzie jak bedzie równoległobok?
25 wrz 19:22
Antonni: Przeciez rownoleglobok nie spelna warunkow zadania . Katy nie sa rowne .
25 wrz 19:23
Ola_matrua: Moze najpierw czy A)bedzie zawsze prawdziwy?
25 wrz 19:28
Antonni: Tak.
Poczekaj moze ktos sie odezwie i CI dokladnie odpowie
25 wrz 19:30
Ola_matura: Już zgłupiłam z tym zadaniem
25 wrz 19:51
Jack: wg mnie
B) jest zawsze prawdziwy
co do D) to nie rozumiem o co chodzi.
25 wrz 20:00