kombinatoryka
Kamila17: Ile jest pozbiorów zbioru {1,2,3,...,20} takich ze ich suma jest podzielna przez 5?
25 wrz 11:50
Kacper:
Dowolnej mocy te zbiory?
25 wrz 11:52
Kamila17: A co to moc?
25 wrz 11:55
Kacper:
Chodzi o to jak dużo elementów mają te zbiory
25 wrz 11:57
Kamila17: Od zeraz do dwudziestu wg mnie
25 wrz 12:02
PW:
A0 = {5. 10. 15. 20}
A1 = {1, 6, 11. 16}
A2 = {2, 7, 12, 17}
A3 = {3, 8, 13, 18}
A4 = {4, 9, 14, 19}
− kombinuj takie sumy złożone z elementów jednego lub kilku poszczególnych podzbiorów, żeby
reszta z dzielenia sumy przez 5 była równa 0.
Przykład: Dowolny niepusty podzbiór elementów A0 spełnia warunki zadania. Podzbiorów tych jest
....
25 wrz 12:03
Kamila17: Myslam ze jakoś szybciej można to policzyć
25 wrz 12:13
Kacper:
Być może jest jakiś szybszy sposób, ale ogólnie takich podzbiorów jest... dużo

Zadanie z liceum?
25 wrz 12:16
Kamila17: tak z liceum rozszerzenie
25 wrz 12:18
Kacper:
Masz jakąś odpowiedź?
I podaj oryginalną treść zadania, bo taka na pewno nie była
25 wrz 12:20
Kamila17: to było podyktowane zadnie
25 wrz 12:21
Kacper:
No to treść niestety do bani, albo ty źle zapisałaś

Przydałby się tutaj programista, który by to zliczył (uwzględniając pewien wariant poprawności
treści)
25 wrz 12:24
Kamila17: A czemu treść do bani?
25 wrz 12:24
Kacper:
Bo jak można podzielić sumę zbiorów przez liczbę?

Sumę elementów zbioru tak, ale samego zbioru nie.
25 wrz 12:33
PW: Oczywiście zadanie jest sformułowanie niechlujnie.
Kamila17, a ręce Ci spuchną, jeśli policzysz powolutku:
− warunki zadania spełnia dowolny podzbiór złożony:
a) z jednego elementu należącego do A1 i jednego należącego do A4 oraz dowolnej liczby
elementów należących do A0; podzbiorów takich jest ...
b) z dwóch elementów A1 i jednego elementu A3 oraz dowolnej liczby elementów należących do
A0; podzbiorów takich jest ...
i tak dalej?
25 wrz 12:38
Kamila17: Dobra już niewazne spisze jutro od kolegi który u nas wymiata
25 wrz 12:39
PW: Nie rozśmieszaj nas, poziomie rozszerzony.
25 wrz 12:43
Kamila17: co?
25 wrz 12:45
Kacper:
Chodzi o to, że jak ktoś jest na poziomie rozszerzonym to warto aby samemu próbował, a nie
liczył, że ktoś rozwiąże.
25 wrz 12:48
Kamila17: ok spróbuje
25 wrz 12:53
Kacper:
Osobiście bym sobie darował liczenie, bo jest pracochłonne
25 wrz 13:04
Kamila17: no dlatego mrugam okiem
25 wrz 13:20