wyznacz najmniejsza wartość funkcji
malinka: Dziedziną funkcji f jest zbiór D. Wyznacz
a) najmniejsza wartość funkcji f(x)= log
√5 ( x
2 + 2x + 3) jeśli D = <−1
12, 0>
Poproszę o jakieś wskazówki i jak działać, kiedy trzeba wyznaczyć największą wartość
Jack: przede wszystkim zalozenie co do logarytmu :
x
2 + 2x + 3 > 0
Δ = 4 − 12 < 0 zatem x ∊ R
√5 ≈ 2,23 czyli > 1
funkcja rosnaca ma minimum praktycznie tam gdzie sie zaczyna (bo potem rosnie)
zatem szukamy najmniejszej wartosci funkcji x
2+2x+3, gdzie x ∊ <− 1,5 ; 0>
Skoro x
2+2x+3 jest funkcja kwadratowa, ktorej ramiona sa do gory, no to najmniejsza wartosc
| | −b | | −2 | |
bedzie w jej wierzcholku p = |
| = |
| = − 1 |
| | 2a | | 2 | |
zatem dla x = − 1 osiagniemy najmniejsza wartosc.
podstawiajac.
log
√5(1 − 2 + 3) = log
√5(2)
zatem najmniejsza wartosc wynosi log
√5(2) dla argumentu x = − 1