matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
adammm:
Witam mam problem z nastepujaca całka x
2
*
√
(1−3x
3
)
25 wrz 08:29
Benny:
t=
√
1−3x
3
t
2
=1−3x
3
2tdt=−9x
2
dx
−2
tdt=x
2
dx
9
−2
−2
∫t
2
dt=
t
3
+C
9
27
25 wrz 09:06
adammm:
dziękuje
25 wrz 09:46