?
Klimas: Tego tez nie rozumieme nie znam sposobu
Pomiedzy liczby 2 i 30 wstaw dwie liczby w taki sposob,aby trzy pierwsze utworzyły ciąg
geometryczny ,a trzy ostatnie arytmetyczny
7 sty 21:48
aaa: 2 ,a
2 , a
3 , a
4 , 30
a
2 −2=a
3 − a
2 i (a
4)
2 = a
3 * 30

tak mi sie wydaje.
7 sty 21:54
aaa: a nie sorry, 2 liczby

wiec
2, a
2 , a
3 , 30 i analogicznie a
2−2=a
3 − a
2 i (a
4)
2=a
3 * 30
7 sty 21:55
mhm..: odwrotnie.
(a2)2=2a3 i a3−a2=30−a3
7 sty 21:59
Nikka: 2, a
2, a
3, 30
trzy pierwsze geometryczny czyli a
22 = 2*a
3 (a
2 = 2*q i a
3 = 2*q
2)
| | a2 + 30 | |
trzy ostatnie arytmetyczny czyli a3 = |
| |
| | 2 | |
Układ równań do rozwiąznia:
a
22 = 2*a
3
7 sty 22:11
Eta:
Należy wprowadzić takie ( zwykłe ) oznaczenia: x , y szukane liczby
2,x, y, 30
to z def. ciągu geom. => x
2 = 2*y
a z def. ciągu aryt, => 2y = x+30
podstawiając otrzymasz: x
2 = x +30 => x
2 −x −30=0
a to równanie kwadratowe Δ= 121
√Δ= 11 x
1= 6 v x
2 = −5
to 2y
1= 6+30 => y
1= 18
i 2y
2= −5+30 => y
2 = 12
12
odp: tymi liczbami są :
6 i 18 lub −5 i 1212
Myślę ,że o wiele prościej wprowadzając takie oznaczenia
8 sty 01:38