Wykres
stinger: Przedstaw graficznie równanie
|x|+x2=|y|+y2
25 wrz 08:22
Saizou :

|x|−|y|=y
2−x
2=(y−x)(y+x)
dla x≥0 i y≥0 mamy
x−y=−(x−y)(y+x) + zał x≠y
1=−(y+x) dla x=y równość jest prawdziwa
y=−x−1
dla x≥0 i y<0 mamy
x−(−y)=(y−x)(y+x)
x+y=(y−x)(y+x) +zał x≠−y, dla −x=y równosć prawdziwa
1=y−x
y=−x+1
dla x<0 i y≥0 mamy
−x−y=(y−x)(y+x) + zał y≠−x, gdy x=−y równość prawdziwa
−1=y−x
y=x−1
dla x<0 i y <0
−x+y=(y−x)(y+x) +zał y≠x
1=y+x
y=x−1
25 wrz 09:55
PW: Coś Ci tym razem wyjątkowo nie wierzę. Przecież jeżeli
|x| > |y|,
to
x2 > y2
i po dodaniu stronami
|x| + x2 > |y| + y2,
a więc nie ma równości. Podobnie przy odwrotnej relacji między modułami x i y.
Równość jest możliwa tylko wtedy, gdy
|x| = |y|.
25 wrz 11:07
Kacper:
Tylko proste y=x i y=−x
25 wrz 11:43
Saizou :
owszem, moja wina
25 wrz 12:00