ukła
Daniel: Trzy liczby rzeczywiste niebedące zerami spełniaja układ:
xy = 2(x+y)
yz = 3(y+z)
zx = 4(z+x)
Oblicz 5x + 7y + 9z.
24 wrz 22:44
jc: Po prostu rozwiąż układ równań. x,y,z ≠ 0.
Obie strony pierwszego równania dzielisz przez 2xy, itd.
1/y + 1/x = 1/2
1/z + 1/y = 1/3
1/x + 1/z = 1/4
Rozwiązujesz teraz układ 3 równań z niewiadomymi 1/x, 1/y, 1/z
1/x = (1/2 + 1/4 − 1/3)/2 = 5/24, x=24/5, itd.
25 wrz 00:45
Mila:
Może to nie najlepszy sposób, ale napiszę:
(1) xy = 2(x+y)/ *z
yz = 3(y+z) /*x
zx = 4(z+x) /*y
−−−−−−−−−−
xyz=2z*(x+y)=2*(zx+zy)=2*(4z+4x+3y+3z)=2*(4x+3y+7z)=8x+6y+14z
xyz=3x*(y+z)=3xy+3xz=3*2*(x+y)+3*4(z+x)=6x+6y+12z+12x=18x+6y+12z
xyz=4y*(z+x)=4yz+4xy=4*3(y+z)+4*2(x+y)=12y+12z+8x+8y=8x+20y+12z
Porównanie:
8x+6y+14z=18x+6y+12z⇔10x−2z=0⇔5x=z⇔
========
8x+6y+14z=8x+20y+12z⇔2z=14y⇔
=======
Podstawiam do (1)
z
2=2*12z
z
2−24z=0 i z≠0
z=24
===
| | 24 | | 24 | |
5* |
| +7* |
| +9*24=24+24+9*24=11*24 |
| | 5 | | 7 | |
==============================
25 wrz 01:07
Mila:
Witaj
JC, nie widziałam Twojego pięknego wpisu i wpisałam z mnożeniem, trochę więcej
liczenia.
Dobranoc
25 wrz 01:10