Stosując wzory skróconego mnożenia, wykonaj działania
Wunż:
f)
(a3+2b−3a)(a3−2b+3a)
h)
(√x+√2)2+3√2x(√x−√2)
24 wrz 22:14
Antonni: h) = x+2√2x+2+3√2x2−3√4x = x+2√2x+2+|x|3√2+6√x
f) wymnoz sobie kazdy z kazdym
24 wrz 22:27
Antonni: Na koncu oczywiscie −6√x
24 wrz 22:28
Benny: (a3+2b−3a)(a3−2b+3a)=(a3+(2b−3a))(a3−(2b−3a))=a6−(2b−3a)2
24 wrz 22:29
Wunż: Ok, dzięki wielkie za pomoc. Wygląda na to, że h) zrobiłem prawidłowo, ale siedziałem nad nim
jeszcze z 30 minut i myślałem jak to dalej uprościć.
24 wrz 23:43